SBI Specialist Officer Previous Year Question Papers, Solved Sample Papers

SBI Specialist Officer Previous Year Question Papers

Are you looking for SBI Specialist Officer Previous Year Question Papers great than you are here at right place, If you are willing to make your career in banking sector and now you are going to appear for Specialist Officer exam than you are advised to start your preparation from Solved Sample Papers, Previous Year Question Papers to grab this jobs

SBI SO Previous Papers is available here. State Bank of India has released recruitment notification to recruit eligible candidates for Specialist Cadre Officer Posts. Aspirants who are preparing for the written exam are searching for SBI Specialist Officer Old Question Papers they can easily check and downloads from here

Here we are unfolding valuable and precious information regarding SBI SO Model Papers. Hope these Specialist Cadre Officer Sample Papers will helpful for the candidates to get their dream job in Banking Sector. Candidates can download SBI Specialist Officer Previous Year Question Papers along with solutions from the below sections.

State Bank of India depicted a job notification for 476 vacant positions. A huge number of candidates have applied by filling form and now eagerly looking for best source to start their preparation, Don’t get so confused here we are providing State Bank of India  (SO) Solved Sample Papers, Previous Year Question Papers.

Read Also: बैंक Exam की तैयारी कैसे करे!

SBI Specialist Officer Notification brief details:

  • Name of the Organization: State Bank Of India.
  • Name of the Exam: Specialist Officer Exam.
  • No of Posts: 476 Posts.
  • Name of the post: Specialist Cadre Officer.
  • Category: Previous Papers.
  • Official Site: www.sbi.co.in
  • Online Written Examination Date: 15/11/2016

SBI Specialist Officer Syllabus & Exam Pattern 2017

S. No Type of Exam Papers Topics No. of Questions Marks Duration
1. Objective Type Paper 1 Test of Reasoning 50 50 95 Minutes
2. Quantitative Aptitude 35 35
3. English Language 35 35
4. Paper 2 Professional Knowledge (PK) 50 100 45 Minutes
Total 170 220

Read Also: कैसे करे Interview की तैयारी – जानिये ये Tips

SBI Specialist Officer Old Papers – Details

Ques 1.  Government as part of the recapitalization plan, infused capital in State Bank of India recently. Indicate the approximate capital infusion–

  1. 500 cr.
  2. 1000 cr.
  3. 1,500 cr.
  4. 2,000 cr.
  5. 3,000 cr.

Ans : (E)

Ques 2. Prof. Muhammad Yunus, the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?

  1. Core Banking
  2. Micro Credit
  3. Retail Banking
  4. Real Time Gross Settlement
  5. Internet Banking

Ans : (B)

Ques 3. Banks in India are required to maintain a portion of their demand and time liabilities with the Reserve Bank of India. This portion is called–

  1. Statutory Liquidity Ratio
  2. Cash Reserve Ratio
  3. Bank Deposit
  4. Reverse Repo
  5. Government Securities

Ans : (B)

Ques 4. The European Union has adopted which of the following as a common currency?

  1. Dollar
  2. Dinar
  3. Yen
  4. Euro
  5. Peso

Ans : (D)

Ques 5. Who is the Captain of Australian Cricket Team, which currently (March 2013) visited India?

  1. Michael Clarke
  2. Shane Watson
  3. Shane Warne
  4. Michael Hussey
  5. Ricky Ponting

Ans : (A)

Have A Look On This Usef

Ques 6. BSE (Bombay Stock Exchange), the oldest stock exchange in Asia has joined hands with one more International index in February 2013. This association has resulted in change of name of BSE index. What is the change of name effected ?

  1. Dow Jones BSE Index
  2. NASDAQ BSE Index
  3. S&P BSE Index
  4. Euronext BSE Index
  5. Other than those given as options

Ans : (C)

Ques 7. Interest on Savings deposit now-a-days is–

  1. Fixed by RBI
  2. Fixed by the respective Banks
  3. Fixed by the Depositors
  4. Fixed as per the contract between Bank and the Consumer Court
  5. Not pay by the Bank

Ans : (B)

Ques 8. The customers’ by opening and investing in the Tax Saver Deposit Account Scheme in a bank would get benefit under–

  1. Sales Tax
  2. Customs Duty
  3. Excise Duty
  4. Professional Tax
  5. Income Tax

Ans : (E)

Ques 9. Pre-shipment finance is provided by the banks only to–

  1. Credit Card Holders
  2. Students aspiring for further studies
  3. Brokers in equity market
  4. Village Artisans
  5. Exporters

Ans : (E)

Ques 10. A non-performing asset is–

  1. Money at call and short notice
  2. An asset that ceases to generate income
  3. Cash balance in till
  4. Cash balance with RBI
  5. Balance with other banks

Ans : (B)

Note:


For more details you may bookmark this page by pressing cntrl+d.

Check More Related Information

SBI Recruitment SBI PO Recruitment
SBI YFI Scholarship SBI PO Recruitment 2016
SBI PO Previous Year Question Paper  SBI PO Syllabus 2016
SBI Specialist Officer Recruitment SBI Challan Form
SBI Clerk Exam Analysis SBI Calendar

 

Updated: October 5, 2016 — 4:35 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recruitment Application Examination Form © 2017 Frontier Theme